Joulukalenteri, 8. päivä: sarjakuvasuositus 2

8.12.2013 - 6:00 / Julia.


Tällä kertaa esittelyssä animaattori ja sarjakuvataiteilija Guy Delisle. Hänet tunnetaan parhaiten matkakertomuksistaan, enkä minäkään voi sanoa lukeneeni muita teoksia häneltä. Osa teosten Merkintöjä Burmasta, Shenzhen ja Pjongjang viehätyksestä on paikoissa, joista Delisle kertoo: varsin harva on käynyt, tai varsinkaan asunut, noissa maissa/kaupungeissa!

Parasta sarjakuvissa on kuitenkin Delislen taito kuvata sekä arkipäivän koomisuutta että toisaalta syviä, yleensä melankolisia, tunteita. Delisle on taituri kuvaamaan yksinäisyyttä vieraan kulttuurin parissa paikassa, jossa paikallisiin tutustuminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Vaikka Delisle ei tuomitse Burmaa tai Pohjois-Koreaa suoraan, teokset laittavat lukijan kyllä ajattelemaan.

Minulle rakkain Delislen kirjoista on kuitenkin Merkintöjä Jerusalemista. Tavallaan tuo teos eroaa aika lailla muista, mutta jaetussa kaupungissa on käsittämättömän paljon samaa kuin vaikkapa Pjongjanjissa, kunhan siihen vain tutustuu. Jerusalem-tarina oli oikeastaan vaikein lukea: en todellakaan odottanut törmääväni niin suureen määrään rasismia, tietämättömyyttä sekä näkyviin ja näkymättömiin muureihin kaikkialla. Israelilainen taksikuski voi kysyä yllättyneenä: ”Ai, onko palestiinalaiskortteleissakin busseja?”.

Toisaalta jaetun kaupungin arkeen kuuluu todella tragikoomisia tapahtumia. Palestiinalaiset käyvät siirtokuntien puolella marketissa, koska se nyt vaan on kulmakunnan paras kauppa.

Kategoria: joulukalenteri.



Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus